För dig som har fått din Lunar-depå migrerad till SaveLends sparplattform finns en möjlighet att sälja dina pågående investeringar till andra Lunar-investerare. Detta förutsätter att det finns en köpare som är intresserad av att ta över investeringen.

Hur säljer jag mitt kreditinnehav?

För att registrera krediter för försäljning gör du så här:

1. Logga in på ditt konto och gå till "Innehav" → "Sälj Lendify-krediter" och välj den depå där kreditinnehavet som du vill sälja finns:

2. Klicka på "Se mer" för att se detaljerad information, såsom antal krediter, genomsnittlig ränta, löptid samt kreditstatus.

Notera att du endast kan sälja samtliga krediter i depån i sin helhet, inte delvis.

3. Sätt ditt pris som kan vara minst 10  % och max 110  % genom att fylla i procentsatsen "Försäljningspris (%)":

4. Klicka på "Registrera för försäljning" för att genomföra processen. Klart!

Du har möjlighet att när som helst avbryta försäljningen och lägga upp kreditinnehavet igen med samma eller ett nytt försäljningspris. Gå till "Innehav" → "Sälj Lendify-krediter" och klicka på "Avregistrera depå".

Vi meddelar dig via e-post när krediterna är sålda. Pengarna för ditt sålda kreditinnehav kommer att hamna i samma depå som försäljningen skett från. Du kan därefter välja att föra över dem till en annan depå med en aktiv strategi eller ta ut dem utan extra avgifter.

OBS!

Om du har aktiverat automatisk överföring från den depå som du fått medel till, kommer de att överföras till en annan depå som valts för överföring. Om strategin är igång på den depån kommer dina pengar att investeras i krediter. Om du skulle vilja undvika detta måste du ta bort automatisk överföring för de depåerna som du inte vill överföra kapital från. Läs mer här: https://help.savelend.se/help/kan-man-spara-automatiskt-hos-savelend-likt-autoinvest

Hur köper jag krediter?

1. Logga in på ditt konto och gå till "Investera" → "Köp Lendify-krediter". Till höger kommer du att se alla kreditinnehav som för närvarande är ute till försäljning:

Du kan sortera depåer efter löpnummer, försäljningspris (%) eller pris.

2. Klicka på "Se mer" för att se detaljerad information om innehållet i depån.

Observera att du endast kan köpa kreditinnehavet i depån i sin helhet.

3. Välj den depå du vill använda för att betala och ta emot krediterna. Efter köpet kommer kreditinnehavet att läggas till i den valda depån.

Endast Lendify-depåer som inte är ute till försäljning och har tillräckligt med oinvesterat kapital för köpet kan användas som mottagardepå. Om det inte finns tillräckligt med kapital på depån kan du alltid överföra pengar från en annan depå eller sätta in nya medel.

4. Efter att du har valt depån, klicka på "Granska före köp" och dubbelkolla alla detaljer.

5. Bekräfta sedan ditt köp genom att klicka på "Köp depå".

6. Du kan se information om dina betalningar kring andrahandsmarknaden i avsnittet "Innehav" → "Transaktioner".

Skatterapportering

Vid handel på andrahandsmarknaden kan vinster och förluster uppstå som beskattas i inkomstslaget kapital.

Kapitalvinster beskattas med 30 % och kapitalförluster är avdragsgilla till 70 %. Vinster och förluster, som behöver redovisas manuellt på blanketten K4, avsnitt D när du deklarerar, kan kvittas mot varandra.

Vi skickar under januari 2025 ett årsbesked för inkomståret 2024 som redovisar erhållen ränta, avdragen skatt, samt eventuella vinster och förluster vid handel på andrahandsmarknaden.

OBS!

Om du har handlat på andrahandsmarknaden under 2023 innan migreringen till SaveLends sparplattform finner du information om eventuella kapitalvinster och kapitalförluster på ditt årsbesked från Lunar Bank A/S. Lunar tillhandahåller en deklarationsguide som du hittar här: https://www.lunar.app/se/privat/blogg/personal-finance/deklaration